top of page
  • Writer's pictureMiška Serdelová

#myslimekoisticky - Recepty s obmedzením odpadu

"Tretina všetkých nakúpených potravín končí v koši. Len tak. Akoby sme odchádzali zo supermarketu s tromi taškami plnými jedla a jednu by sme pred domom hodili rovno do kontajnera."


Už isto vieš, ako naložiť s odpadom vyprodukovaným v kuchyni. Stále je tu však možnosť, ako by sme mohli tento potencionálny odpad využiť aj inak - skúšaním nových receptov! Vždy som bola milo prekvapená, čo sa dá vykúzliť z častí potravín, ktoré by som inak vždy vyhodila.




Nešúpaj!


Viem, že väčšina z nás (dúfam) konzujume uhorky aj so šupkou. No stále existujú ľudia, ktorí ju vždy ošúpu. Vedel si že jej šupky obsahuje viac vitamínov ako dužina? Je bohatá na vitamín K, ktorý podporuje zdravie kostí. Keď už sa rozhodneš uhorku ošúpať, odlož si šupky do chladničky a nakrájaj ich napríklad do šalátu.


Ovocný ocot


Nakrájajte jablká a hrušky: nielen jadrovník, ale aj šupky a postupne ich ukladajte do sklennej fľaše asi do polovice. Potom si zmiešajte liter filtrovanej vody a 60 ml medu, a zalejte zmes vo fľaši. Prekryte plátnom a nechajte fermentovať pri izbovej teplote. Každý deň premiešajte a približne po desiatich dňoch vám tekutina stmavne. Vtedy ovocie vyberte, pokojne ho skompostujte a pokračujte vo fermentácii ďalšie 2 až 3 týždne. Ocot pravidelne premiešavajte. Napokon ho preceďte a naplňte menšie fľašky.



Využi listy z karfiolu alebo brokolice!


Ako už spomínala Vali, pri spracovaní karfiolu môžeme vyuižť aj listy! Jednoducho ich umy a nakrájaj ich na pásiky. Pridaj lyžicu olivového oleja, dochuť soľou a korením, môžeš pridať aj mletú papriku. Bum. Dobrota je na svete! Takto môžeš využiť aj brokolicové listy.




Šupky z jablka alebo hrušky


Sušené šupky z jabĺk alebo hrušiek sú skvelá pochúťka – prirodzene, mali by byť nestriekané, čiže bio alebo z vašej vlastnej záhradky. Skúste takto usušené šupky zmiešať s hrozienkami, kúskami škorice, klinčekmi ap., a získate super čajovú zmes. Stačí lyžica takejto zmesi, zalejete horúcou vodou a necháte odstáť.



Banánový čaj


"Banánové šupky obsahujú mnoho antioxidantov, ako sú karotenoidy a polyfenoly. Tieto fytochemikálie sú veľmi dôležité z dôvodu svojho prínosu na ľudské zdravie a ich mnohonásobných biologických účinkov, ako sú antioxidačné či antikarcinogénne a ich terapeutických vlastností." Spravte si z banánovej šupky čaj, ktorý zahreje! Nechajte vysušiť banánovú šupky na slnku alebo na radiátore. Následne ju rozomeľte na prášok. Zalejte 1 lyžičku prášku z banánovej šupky 200 ml vriacej vody.




Chipsy z odpadu


Podobne ako karfiolové alebo brokolicové listy si môžeš pripraviť aj šupky zo zemiakov či inej zeleniny, závisí od tvojej chuti a dostupných surovín. Olej, soľ a korenie a chipsy k telke sú hotové. Nezabudni však zeleninu vždy poriadne pred prípravou umyť!


Džem z melónových šupiek


Melónové šupky zbavíme tmavozeleného okraju, nakrájame na malé kocky. Džem je chutnejší ak necháme aj trošku červenej dužiny. Na 1 kg šupiek pridáme 2l vody, 2dcl jabĺčneho octu a varíme na malom ohni 2 hodiny. Po uvarení zlejeme, prepláchneme studenou vodou, pridáme kilo želírovacieho cukru, pol litra vody, citrónovú kôru a šťavu z 1 citróna. Môžeme premixovať ponorným mixérom na kašu. Varíme, kým džem nezhustne.




Vypestuj si vňať!


Keď používame zeler či petržlen, väčšinou odrežeme vrchnú časť. Túto časť potom automaticky vyhodíme. Ako ju však využiť na maximum?

Orezky stačí dať do vody na slnečné miesto a pravidelne vodu dolievať. Po čase začnú vykúkať prvé zelené výhonky vňate.


Takto môžeš využiť aj koniec cibule, póru, jarnej cibule. Odrezky vlož do misky a pridaj vodu. Takéto odrezky môžeš neskôr aj zasadiť.

(Foto je ilustračná, moje petržleny sú bohužiaľ už moc oschnuté, no ešte stále súce aspoň do polievky!)



Pesto z vňate


Môžeš využiť práve doma vypestovanú, no väčšinou si z obchodu alebo trhu donesieme zeleninu aj s vňaťou a nevieme pre ne nájsť využitie. Priprav si z nej výživné pesto!

Nasekaj vňať na drobno, pridaj prelisovaný cesnak, trochu olivového oleja a soli. Všetko spolu dobre rozmixuj a skladuj v chladničke. Takto môžeš ochutiť polievky, alebo ho môžeš natrieť na chlieb či hrianku.


Kandizované citrusové šupky


Dobre umytú kôru pomarančov alebo citrónov nakrájajte na prúžky a dajte variť na 15 minút do vody. Potom odložte nabok.

Do hrnca vsypte 100 g cukru na každých 100 ml vody a varte, kým sa cukor nerozpustí. Potom pridajte prúžky kôry z citrónu alebo pomaranča a varte ďalších 30 minút. Kôra sa stane takmer priehľadnou. Vyberte kúsky kôry na plech s papierom na pečenie a nechajte preschnúť. Napokon prúžky obaľte v cukre a vložte do pohárov.


Zeleninový recyklačný vývar


Tento recept si taktiež mohol vidieť u Vali. Pri príprave surovín do polievky mrkvu, zeler, petržlen poriadne umy. Šupky daj do dózy do mrazničky. Táto dóza bude slúžiť ako odkladací priestor aj pre ďalšie šupky, ktoré tam odložíš pri príprave polievok či iných jedál. Keď bude dóza plná, priprav si z nich zeleninový vývar. Šupky jednoducho zalej vodou, po dovarení rozmixuj.


Mladé listy


Možno si o tom nikdy neuvažoval, no mladé listy napríklad z reďkovky alebo cvikle sú super do rôznych šalátov!


Sirup z pomarančových šupiek


Pomaranče dobre umyjeme a dáme na noc do slanej vody. Na druhý deň znovu poriadne umyjeme a ošúpeme. Do hrnca dáme vodu, šupky, cukor, kyselinu citrónovú a varíme 5 minút. Necháme odstáť 48 hodín, scedíme a nalejeme do fliaš.



Ako sa hovorí, kreativite sa medze nekladú a spôsobov ako vymyslieť nové recepty sa vždy nájde niekoľko. Stačí chcieť a skúšať, o tom to je! Ak máš nápad na nejaký iný zerowaste recept určite sa oň s nami podeľ! Budeme sa tešiť! #myslimekoisticky


- M





30 views0 comments

Comments


bottom of page