top of page
  • Writer's pictureMiška Serdelová

Lokálik - o mieste plnom nápadov a nie odpadov


Snažiť sa o zerowaste lifestyle je jedna vec, možnosť nakúpiť si potraviny bezobalovo je vec druhá. Od mojich eko-zmýšľajúcich začiatkov som s obdivom sledovala všetky slovenské bezobalové obchodíky, no zároveň som verila, že raz sa tento koncept dostane aj k nám. A stalo sa! Jeden z mojich najväčších "ekoistických" snov sa splnil! Prvý bezobalový obchodík na Orave je otvorený.

Dovoľ mi, aby som ti aj mojimi očami predstavila Lokálik!



Na úplnom začiatku stála Veronika, ktorú môžeš poznať aj podľa jej slow fashion značky "Severanka". So svojim skvelým nápadom vytvoriť miesto plné kvalitných potravín, voňavej prírodnej kozmetiky, pomalej módy a skvelej kávy začalo pomaly vznikať toto krásne pomalé miesto plné nápadov a nie odpadov.



Odbočím. Poďme sa spolu zamyslieť, vieme o pôvode potravín a produktov, ktoré doma nájdeme? Odkiaľ bola dovezená čokoláda, čo všetko museli pridať do džemu aby chutil takto ako chutí? Ako sa vyrába múka, cestoviny, ktoré sú denno denne v našom jedálničku? Tieto otázky by zarazili nejedného predavača vo veľkých obchodných reťazcoch. Tam to bohužiaľ veľa ľudí nerieši. No teraz máš možnosť podporiť lokálnu výrobu, máš možnosť vedieť, že podporuješ poctivých výrobcov zo Slovenska, ktorí si vážia svojho každého zákazníka. Nákupom lokálnych potravín dokážeme tak veľa! A pritom stačí tak málo. Nepozerať sa len na najnižšiu cenu, najkrajší obal či niekedy až neprirodzený "vzorný" vzhľad potravín, no oceniť aj to, čo v regáli neuvidíme. Poctivú prácu, pôvod, obsah.


Ako funguje nákup v Lokáliku?


Princíp bezobalového obchodíku spočíva v tom, aby sme predchádzali vytváraniu zbytočného odpadu v podobe obalov. Predsa len, ako dlho slúži plastový sáčok v ktorom si donesieš napr. pečivo z obchodu? Niekde som čítala, že v priemere je to 5 minút. (Desivé.)

Zminimalizovať obaly môžeme jednoducho - nosením si vlastných nádob.


Keď si svoju nádobku donesieš, najskôr sa odváži váha nádobky. Tá sa potom odráta od váhy tvojej už naplnenej nádobky. Hotovo.


Okrem vlastných nádob a vrecúšok môžeš využiť aj možnosť zakúpenia si textilných vrecúšok, alebo naváženia si potravín do papierových vrecúšok.


Čo všetko môžeš v Lokáliku nájsť?


KVALITNÉ POTRAVINY


Múku každého druhu, od klasickej pšeničnej, špaldovej či ražnej, po pohánkovú, ryžovú, kukuričnú, kokosovú alebo i hrachovú.

Rôzne druhy cestovín od klasických po bezlepkové, napríklad cestoviny z červenej šošovice, hrachové cestoviny, kukuričné penne ale aj obyčajné kolienka, vretená, špagety či niťovky. Taktiež tu nájdeš mrvaničku či tarhoňu, kus kus, bulgur, quinou a podobne.

Samozrejme nesmie chýbať ryža, klasická guľatozrnná, basmati, arborio, jazmínová. Druhy obilnín ako jačmeň alebo špalda. Soľ himalájska alebo morská, cukor trstinový či kokosový.



Pre milovníkov raňajok tu čaká veľa druhov vločiek, obilninových kaší, taktiež veľa druhov musli či krupice. Lokálik ponúka veľký výber zdravých dobrôt ako sú poctivé sirupy a džemy, kompóty, rôzne mrazom sušené ovocie, kvalitné čokolády, orechy alebo sladkosti v podobe zdravých gumenných medvedíkov, kyslých želé cukríkov, jablkových trubičiek, bezlepkových cookies či lentiliek. Nachádza sa tu aj veľký výber čajov každého druhu, od kvalitných bylinných po ovocné.



Okrem suchých potravín si tu môžeš načapovať aj kvalitné oleje, olivový, repkový či slnečnicový. Môžeš tu nájsť aj Nuttery rastlinné mlieka a jogurty, proteinové tyčinky od Rysky či sójové náhrady v podobe mliek, smotany či jogurtu od Soyky. Nesmiem zabudnúť na skvelé koreniny - Dávidkovo koření, ktoré sú bez soli a glutamánu. Čo tak zdravá vegeta? Alebo niečo na cestoviny?



PRÍRODNÁ KOZMETIKA A ČAPOVANÁ DROGÉRIA


Vravím to stále, že vôňa prírody je proste najviac. A regály v Lokáliku sú jej plné! Môžeš tu nájsť Musk tuhé šampóny a kondicionéry, najvoňavejšie mydielka od Almara soap, krémy, odličovaciu emulziu, soľ do kúpeľa, balzamy či prírodné tuhé dezodoranty od Tuli Tuli. Nájdeš tu aj prírodnú riasenku či tiene na oči od Hiling zdravá krása. Voňavostí je tu proste kopa!

Ak ti nie sú sympatické tuhé mydlá, Lokálik ti ponúka aj možnosť načapovať si sprchový gél, šampón alebo tekuté mydlá na ruky.



A čo tak Ecoheart a ich prírodné zubné pasty, či zubné kefky? Alebo ústna voda, ktorú si taktiež môžeš načapovať do vlastnej nádoby?



Nájdeš tu aj rôzne kefy a hrebene na vlasy, upcyklované gumičky scrunchie od Severanky, taktiež jej krásne wreckovky - bavlnené alebo ľanové. Kefy na riad, lufy, bezodpadové utierky a uteráky, metly a smetáre, to všetko na jednom mieste - v Lokáliku.


Na prírodné alternatívy netreba zabúdať aj pri praní, načapovať si môžeš aj niekoľko druhov pracích gélov, gél na riad alebo do umývačky riadu, aviváž či plákadlo. Nájdeš tu aj prírodné prášky na biele či farebné prádlo, mydlové vločky a orechy, žlčové mydlá, bieliaci prášok alebo zmäkčovač vody.




LOKÁLNY DIZAJN


Lokálik je plný aj krásnych vecí. Dovolí ti nahliadnuť do pomalej módy pomocou Veronikinej značky Severanka, od ktorej tu môžeš nájsť krásne bambusové či ľanové kúsky, šaty, sukne i vlnené kabáty ušité s láskou na Slovensku.



Svoje miesto tu má aj Ručičkovo a ich ručne razené náramky, prívesky, lyžičky či naberačky, alebo ručne vyrábané krásy z keramiky. Lokálik zdobia aj sušené kytice z Kvetinového obchodíku v papierových washable vreckách. Voňavé sviečky - sójové, z včelieho vosku alebo v skle.



Je to tak, Lokálik je plný pekností, voňavostí a dobrôt od výmyslu sveta. Je to miesto, kde nachvíľu spomalíš a uvedomíš si, že rýchlosť dnešnej doby nie je to, na čo by sme sa mali zameriavať..


Verím, že som ťa navnadila prísť spomaliť a podporiť toto miesto plné nápadov a nie odpadov.


Lokálik, Hviezdoslavova 45, Námestovo.


-M





63 views0 comments

Comments


bottom of page