top of page
  • Writer's pictureMiška Serdelová

#myslimekoisticky - Obmedzenie plastových obalov, vlastná fľaša, keepcup

Updated: May 5, 2020

Základnými súčasťami správnej ekoistickej výbavy je určite náhrada bežných jednorázových plastových produktov tými znovupoužiteľnými a ekologickejšími. Základom je teda určite vlastná fľaša na vodu, svoj znovupoužiteľný keepcup či alternatíva plastovej slamky. Pre niekoho sú to možno už veci, ktoré su prirodzené a obyčajné, no na našej zemi žije stále veľa ľudí, ktorým nerobí problém si denne dopriať aj 3 balené minerálky či 2 kávy so sebou do plastu.



Jasné, tiež som bola jednou z nich. Balená voda po ceste zo školy bola rarita, káva so sebou bola jedným časom cool, tak prečo si ju nedopriať? Poď sa so mnou pozrieť na 3 náhrady plastových každodenných jednorázoviek.



Náhrada plastovej fľaše


"V súčasnosti sa každú minútu celosvetovo kúpi milión plastových fliaš a toto číslo by malo do roku 2021 vzrásť ešte o 20 %. Podľa organizácie Clean Air Council sa len v Spojených štátoch amerických každú hodinu vyhodí 2 a pol milióna použitých plastových fliaš. Ak si uvedomíme, že jedna plastová fľaša sa rozkladá aj 100 rokov, je to naozaj príliš veľa."

Ako zvyčajne, pri číslach zo štatistík týkajúcich sa problému s plastami ma mrazí. Najkritickejším bodom plastových fliaš je určite negatívny dopad na životné prostredie, no taktiež je dokázané, že plastové fľaše dokážu negatívnej ovplyvniť aj naše zdravie.


N i e j e f ľ a š a a k o f ľ a š a .


- Fľaša označená číslom 1 je určená iba na jedno použitie. Keď je vystavená vysokým teplotám vrátane slnečného žiarenia, bude prepúšťať toxické látky, ktoré sa dostanú do vody.

- Vyhnite sa predovšetkým fľašiam označeným číslicami 3 a 7. Tieto fľaše uvoľňujú toxické chemikálie, ktoré sa dostanú do nápojov a jedla a v dlhodobom hľadisku môžu konzumentovi spôsobiť zdravotné problémy.

- Fľaše vyrobené z polyetylénu (označené číslicami 2 a 4) a polypopylénu sú vhodné na viacnásobné použitie. Sú relatívne bezpečné, ak v nich budete skladovať výhradne studenú vodu, a ak ich budete často dezinfikovať.



Ročne sa na Slovensku uvedie na trh cca 11-15 000 ton PET fliaš (z toho cca 10 000 nápojových). Ich triedený zber je však minimálny.


Poznáš to, si mimo domu a zastihne ťa smäd. Čo urobíš? Nájdeš prvý obchod, kúpiš si vodu a napiješ sa. Problémom je však z čoho sa napiješ? Čím teda nahradiť jednorázové plastové fľaše a zabrániť tak ďalšiemu znečisteniu či príjmaniu chemikálií do tela ? Vlastnou znovupoužiteľnou fľašou na vodu, ktorú budeš mať stále so sebou. Jednorázová je v tomto prípade iba investícia, ktorú urobíš keď si svoju fľašu kúpiš. Potom stačí už len dopĺňať vodu a gratulujem, ušetril si peniaze a rovnako aj svoju plastovú stopu. Môžeš nájsť sklenené alebo antikorové fľaše, fľaše z bioplastu, väčšie alebo menšie, farebné, vzorované. Skvelé je, že tvoja eko kamoška ti môže robiť aj radosť! Stačí si nájsť tú svoju, ktorá sa stane tvojím každodenným parťákom.


Ja som si svoju kúpila asi pred tromi rokmi v Ikei. Od vtedy je to moja verná kamarátka, ktorá je so mnou všade a spolu robíme svoj malý protest proti všetkým jednorázovým plastovým fľašiam v obchodoch.




Náhrada plastovej slamky


"Veď je to iba jedna slamka!" - povedalo si milión ľudí. V Európe vedú Španieli – spotrebujú až 13 miliónov slamiek denne. Vedie však Amerika. Denne sa spotrebuje neuveriteľných 500 000 000 plastových slamiek (pre predstavu je to objem 127 školských autobusov) a väčšina z nich skončí na skládkach, v oceánoch alebo len tak voľne pohodené v prírode, kde kvôli dlhej dobe rozkladu ostanú pravdepodobne stovky rokov.


Otázka pre teba: Vieš si predstaviť vypiť svoju limonádu či drink bez plastovej slamky v pohári?


Odmietnuť slamku v tvojom obľúbenom bare, či kaviarni môže byť pre niekoho veľmi ťažké. Existuje však veľa alternatív, ktoré môžeme využiť miesto klasicky zaužívanej plastovej slamky. Poznáme sklenené, kovové, bambusové či papierové slamky. Po novom však poznáme aj jedinečné jedlé slamky, vytvorené z morských rias, ryže či cestovín. Svoju vlastnú slamku si môžeš nosiť so sebou, a odmietnuť tak slamku v bare nebude žiadny problém. Pri slamkách väčšinou býva aj kefka, ktorou si slamku jednoducho vyčistíš, a použiješ znova. Osobne som však zástancom "bez slamky". Piť predsa dokážeme aj bez nej, a náhrady niekedy nie sú úplne potrebné, stačí si ju jednoducho odoprieť.


Moja je z bambusu, no aj tak ti úprimne poviem, že ju využívam minimálne.


(Ak som ťa možno nepresvedčila, nechcem strašiť, ale plastové slamky sú jednou z najväčších hrozieb plastov v moriach a oceánoch. Morské vtáky si ch mýlia s potravou, a takýmto spôsobom príde o život ročne 1 milión vtákov. Podľa Greenpeace až 9 z 10 morských vtákov má v žalúdku kus slamky. Tak ako? Potrebuješ slamku?)


Náhrada plastových kelímkov


Predstav si 2,5 bilióna plastových kelímkov z kávy. Áno, správne. Toľko ich vyprodukujeme ročne. Znie to šialene, ale je to tak, veď si stačí uvedomiť to množstvo ľudí, ktorí si dajú kávu so sebou, ako inak ako do plastu. Našťastie však existuje riešenie, ktoré nám dokáže pomôcť aj v tomto smere. Sú to znovupoužiteľné "keepcupy."


V ponuke je obrovská škála veľkostí, tvarov, farieb či vzorov, a čakajú práve na teba. Takýto keepcup je vhodný najmä pre milovníkov kávy. Môžeš si ho vziať so sebou do svojej obľúbenej kaviarne, a namiesto kávy so sebou do platového kelímka ti ju urobia priamo do svojho pohára. Skvelé, vychutnal si si kávu v svojom vlastnom dizajnovom keepcupe a zároveň si ušetril ďalší plastový obal, ktorý by kto vie kde skončil.

PS: Veľa kaviarní poskytuje za vlastný pohár na kávu aj zľavu, takže takýmto spôsobom dokážeš aj ušetriť nejaký peniaz.


Ja vlastný keepcup nemám, pretože som usúdila, že ho ani nepotrebujem. Kávu pijem minimálne, a keď už, tak doma. Jednorázové plastové "so sebou" si teda odopriem. Ak máš však vo zvyku chodiť na kávu často, určite investujem do svojho vlastného keepcupu!



Je to naozaj jednoduchšie ako sa zdá. Mať so sebou stále svoju nerezovú či sklenenú fľašu, bambusový keepcup či kovovú slamku vie urobiť veľký rozdiel nielen v tvojej peňaženke, no takisto aj pri dopade na životné prostredie okolo teba. Máš už aj ty svoju výbavu? Zdieľaj fotku s hashtagom #myslimekoisticky!

-M

28 views0 comments

Comments


bottom of page