top of page
  • Writer's pictureMiška Serdelová

#myslimekoisticky - Eko pomôcky do domácnosti

Upratovanie domácnosti je každodenná záležitosť. Premýšľal si niekedy nad tým, že by sa táto záležitosť dala robiť o niečo viac ekologickejšie? Zmena sa dá urobiť v maličkostiach. Aj vďaka rôznym eko alternatívam do domácnosti, môžeme začať už dnes žiť šetrnejšie k životnému prostrediu. Poď sa na to dnes so mnou pozrieť!



Ako vždy hovorím, zerowaste nie je o nakupovaní nových insta friendly pomôcok, ale o tom, aby sme využili to čo máme na maximum, a úspešne predišli nakupovaniu nového a vyhadzovaniu starého. Takže nemusíš sa báť, že si niečo menej ak nemáš bambusovú kefu na riad alebo 100% ľanové utierky. Základom je uvedomiť si celú situáciu a začať malými krôčikmi, s tým čo mám.


Vedel si že: Najšpinavším miestom v kuchyni je drez a špongia na umývanie riadu? "Mali by sme ho teda po každom umývaní riadu vydrhnúť a poriadne sa starať o svoju hubku na riad. Je v nej živná pôda pre baktérie, keďže je neustále vlhká a zachytávajú sa v nej zvyšky jedla. Životnosť takejto hubky môžete zvýšiť poctivou starostlivosťou. Aspoň dvakrát týždenne ju dajte do mikrovlnky a nechajte asi minútu pri najvyššom výkone. Ďalší spôsob je vložiť ju do umývačky riadu vo fáze sušenia. Rôzne vedecké štúdie dokonca odporúčajú menenie hubky raz za týždeň. Ale viete si predstaviť tú kopu odpadu, ktorý je ešte navyše nerecyklovateľný?"(zerowasteslovakia.sk)


Ešte že existuje lepšie a jednoduchšie riešenie a ním je:

Lufa na riad


Počul si niekedy o tejto zázračnej rastlinke? Slúžiť môže ako alternatíva klasickej hubky na riad, je prírpdná a kompostovateľná. Netreba sa báť meniť stereotypy, funguje ako klasická hubka na riad, akurát že na konic jej cesty ju nevyhodíš do smetného koša ale na kompost. Môžeš si ju vypestovať aj doma zo semienok alebo kúpiť napríklad tu.

Textilné utierky


Takéto utierky sú úplne univerzálne. Použiť ich môžeš na umývanie v kuchyni, kúpeľni, takmer všade. Nie, nemusíš si kupovať žiadne špeciálne. Bohate bude stačiť napríklad rozstrihaná stará košeľa alebp deravé obliečky na posteľ. Nezabudni, ide o to, aby sme využili a recyklovali to čo už máme. Textilné utierky po použití operieš a používaš znova a znova, čo sa pri jednorázových papierových povedať nedá.


Na trhu existuje aj veľa kompostovateľných verzií jednorázových utierok, napr. utierky z cukrovej trstiny alebo znovupoužiteľné utierky z bambusu.


Špongie, hubky, kefy, kefky


V obchodoch môžeme nájsť obrovské množstvo pomôcok na čistenie domácnosti, väčšina z nich je z plastu. Na trhu môžeme nájsť miesto klasických hubiek aj tie viac eko. Okrem lufy je fajn verziou aj hubka z Agave, popr. iných materiálov. Ver mi, že ti postačí jedna, možno dve kefy, ktoré použiješ ako na drhnutie podlahy, tak na drhnutie kobercov, kdekoľvek. Môj tip: Po tom, čo vymeníš svoju zubnú kefku si starú môžeš odložiť na čistenie menších predmetov, zákutí miest, kde sa veľkou kefou nedostaneš.



Áno, a keď spomínam pomôcky na upratovanie, nezabudni použiť na to ten správny prostriedok!


Kompostovateľné vrecia na odpad


Omieľame tu pojem zerowaste, no skutočnosťou je, že zerowaste nie sme, a ani nebudeme. Odpad ktorý vyrobíme môžeme skompostovať a zrecyklovať, no čo s tým, ktorý zostane odsúdený pre komunál? Šup s ním do kompostovateľných vriec. Moje sú vyrobené z kukurice. Na konci svojho pôsobenia sa teda úplne rozložia a nevytvárajú nadbytočný odpad, predsa len vrecia používame na to, aby sme sa zbavili odpadu z domácnosti, nemali by samé hneď po kúpe byť odpadom. Dáva to zmysel, či?


Okrem všetkých týchto vychytávok samozrejme existuje aj veľa iných smerov, kde vieme nájsť eko verziu. To sa týka napr. aj spotrebičov a ich spotreby elektriny, filtrov a podobne.


My ako spotrebitelia máme veľkú moc v našom rozhodovaní o tom, čo si kúpime, čo si zo širokého sortimentu produktov vyberieme. V obchodných regáloch vieme nájsť čím ďalej, tým viac eko verzii klasických produktov. Tieto niekedy môžu stáť o niečo viac, no myslím si, že to za to stojí. Stačí chcieť a myslieť uvedomelejšie. Poď do toho s nami a nezabudni nás označiť s hashtagom #myslimekoisticky.


- M






34 views0 comments

Comments


bottom of page