top of page
  • Writer's pictureMiška Serdelová

#myslimekoisticky Prečo nepodporovať fast fashion?

Updated: May 5, 2020

Pred tým, ako si prečítaš tento článok, postav sa a otvor tvoju skriňu s oblečením. Poriadne si ju prehliadni. Poďme na to.


Čo je to vlastne FAST FASHION a prečo by sme sa mali rozhodnúť viac ju nepodporovať?


"Prvýkrát sa termín Fast fashion objavil v denníku The New York Times, ktorý na začiatku roka 1990 informoval o vstupe odevnej firmy Zara na newyorský trh. Približoval fungovanie značky, ktorá bola schopná dostať modely z prehliadok do svojich obchodov za dva týždne."

Oblečenie sa stalo lacnejšie, trendové cykly sa zrýchlili a nakupovanie sa stalo formou zábavy. Našim “potrebám” začali vládnuť lacné fast fashion reťazce.




Priznajme sa, keď prídeme do obchodu s oblečením, lákajú nás nové trendy, či nízke ceny. Vtedy bežne siahneme po kúskoch, pri ktorých možno nemyslíme na pôvod, či proces vzniku. Každej z nás sa určite stalo že ju presvedčila veľká tabuľa s nápisom "Výpredaj" či "-70%". Práve fast fashion umožňuje bežným zákazníkom nakupovať módne oblečenie za prijateľnú cenu. Fast fashion môžeme opísať ako premyslený mechanizmus navrhnutý tak, aby vaše šaty vyšli z módy už za týždeň. V dnešnej dobe je už rozšírený po celom svete. Medzi najznámejšie značky fast fashion patrí napr. obľúbené H&M, New Yorker, Mango, Stradivarius alebo Zara.. Ide vlastne o všetky značky, ktoré ponúkajú tisíce štýlov a farieb oblečenia za nízke ceny. Tieto značky menia svoju kolekciu niekoľkokrát do roka, ba aj mesiaca.


"Produkty fast fashion sú navrhované tak, aby zachytili veľmi krátky módny trend, preto môžu byť na poličke v obchodoch len niekoľko mesiacov či dokonca týždňov"


Negatívny vplyv Fast Fashion na životné prostredie zahŕňa používanie lacných, toxických farieb na textil - s módnym priemyslom, ktorý je druhým najväčším znečisťovateľom čistej vody po celom svete po poľnohospodárstve. Rovnako ako náklady na životné prostredie rýchlej módy existujú aj ľudské náklady, ktorí pracujú v nebezpečnom prostredí, za nízke mzdy a bez základných ľudských práv.


"V roku 2013 svet dostal „facku“, keď sa Rana Plaza - výrobný komplex v Bangladéši – zrútil a zabil viac ako 1000 pracovníkov. Od tejto smutnej udalosti spotrebitelia skutočne začali spochybňovať rýchlu módu a premýšľali, aké sú skutočné náklady na tieto pár eurové tričká."


FAST FASHION FAKTY:


- Ponúka tisíce štýlov najnovších trendov.

- Používa lacné, nekvalitné materiály, čo spôsobuje rýchle opotrebovanie oblečenia po niekoľkých vypraniach/noseniach.

- Oblečenie je vyrobené v krajinách s najlacnejšou pracovnou silou, ľudia väčšinou pracujú v nehumánnych podmienkach.

- Módny cyklus má totiž až 52 ročných období. Šialené, však?

- Ročne sa vyrobí 80 miliárd kusov oblečenia, to je 11-krát viac ako počet celej svetovej populácie.


Po príchode domov z výhodného lacného "fast" nákupu strhneme z nového kúska cenovku, až potom si uvedomíme, že to nebol až tak výhodný nákup ako sme si mysleli. Nitky sa rýchlo začnu párať a po pár vypratiach je nám jasné, že lacné, vždy bude len lacné.. ej v



ody po celom svete po poľnohospodárstve.


Opakom fast fashion je slow fashion.


Slow fashion je naopak móda, ktorá je vytvorená v podmienkach vyhovujúcim či už samotným pracovníkom a krajčírka tak aj životnému prostrediu. Pri slow fashion ide o tvorbu kvalitného oblečenia, pri ktorého výrobe sa spotrebuje menej vody či farbív a iných chemikálií. Ale o tom inokedy.


Slow fashion je kvelou alternatívou pre nepodporovanie fast fashion, lokálni tvorcovia a krajčírky, ktorí sa snažia o originálne kúsky. Musíme rátať s tým, že cena bude určite vyššia, pretože keď si kúpiš tričko u slow fashion krajčírky, tak vieš za čo platíš, čo sa pri tričku z H&M povedať nedá. K tejto téme sa veľmi hodí citát britskej dizajnérky Vivienne Westwoodovej, „kupujte menej, vyberajte dobre, urobte to naposledy."


V prípade, že by si chcel hlbšie pochopiť význam fast fashion, odporúčam ti pozrieť tieto filmy:





Verím, že som ti týmto článkom aspoň trochu otvorila oči.

Nezabudni sa ku mne pripojiť, a zdieľať našu výzvu.


M

51 views0 comments

Comments


bottom of page