top of page
  • Writer's pictureMiška Serdelová

#myslimekoisticky - Kompostovanie

Updated: May 5, 2020

Už vieme, že nakupovať sa dá aj bezobalovo, do vlastných vreciek. Takisto vieme, ako správne skladovať potraviny. Ale čo so zvyškovým odpadom, ktorý už nespotrebujeme? Odpad, ktorý vytvoríme v kuchyni tvorí 40 - 50% celkového odpadu, ktorý sa celkovo vytvorí v každej domácnosti. Väčšinou ide o šupky z ovocia, zvyšky zo zeleniny, škrupiny z vajec a podobne. Veľa ľudí hádže tento odpad stále do smetného koša. Teraz si predstav, že množstvo odpadu v kuchyni znížiš o polovicu. Ako? Kompostovaním.




"Kompostovanie je človekom riadený a kontrolovaný proces za prístupu vzduchu, pri ktorom z biologických odpadov vplyvom živých organizmov (mikroorganizmov, húb a rôznych bezstavovcov) vzniká kompost – organické hnojivo, ktoré je ideálne pre pestovanie rastlín. Kompostovanie teda nie je spôsob „likvidácie“ biologických odpadov, ale cielený proces výroby organického hnojiva – kompostu." (priateliazeme.sk)


Proces kompostovania je pre niekoho možno otravný, pre niekoho zábavný, no je hlavne veľmi prospešný pre prírodu. Ako som spomínala, ušetríš miesto v tvojom smetnom koši a kompostovaný bioodpad zbytočne nezaberá skládky. Navyše tým, že tento odpad skompostuješ, vytvoríš výživné hnojivo, ktorému sa potešia kvety či zelenina v záhrade.



Kompostovanie je hlavne obľúbené u ľudí, ktorí sa radi starajú o svoju záhradu. Poznáme veľa druhov záhradných kompostérov, ktoré sa dajú buď kúpiť, alebo jednoducho vyrobiť. No v dnešných dňoch poznáme už aj vermikompostéry, ktoré si môžu zaobstarať aj ľudia, ktorí bývajú napríklad v byte. Kompostovanie na záhrade patrí medzi najjednoduchšie spôsoby recyklácie biologických odpadov, ktoré vznikajú v záhradách a domácnostiach žijúcich v rodinných domoch.




Ako kompostovať?


Na kompostovanie na záhrade nepotrebujeme bezpodmienečne kompostovací zásobník. Môžeme kompostovať aj priamo na voľne stojacej kope, tzv. hrobli. Druhým spôsobom je kompostovanie v zásobníkoch. Tie sú vhodné hlavne tam, kde je nedostatok miesta, menšie množstvá materiálu, alebo kde je kompostovisko „na očiach“. Zásobníky môžu byť z rôznych materiálov (drevo, plast, pletivo, kov, betón, kameň alebo ich kombinácie).


Na začiatku kompostovania musíme pripraviť podstielku, ktorá môže byť zložená z nasekaných konárov, nahnitého lístia či slamy. Podstielku môžme zasypať napríklad pokosenou trávou či iným bioodpadom z kuchyne, ktorý už čaká na skompostovanie.


Pri kompostovaní by sme mali dodržiavať pár pravidiel:

- Zmes premiešavaj alebo prekop. Prehadzovanie zmesi proces zrenia urýchli, pretože rozprúdime vzduch v kompostéri.

- Pravidelne kompost nakŕm bioodpadom z kuchyne.

- Bioodpad sa snaž nasekať na čo najmenšie kúsky. Takto sa rýchlejšie rozložia.

- Pridávaj uhlík v podobe konárov, lístia, pilín z dreva, nebielený kartón či recyklovaný papier.


Kompost by mohol byť dozretý za pol roka - rok, no záleží na tom, ako sa oň budeš starať. Výživné hnojivo, ktoré nám vzniklo môžeš použiť pri presádzaní izbových rastlín, pri sadení kvetov či zeleniny v záhrade.





Čo môžeme kompostovať?


- bioodpad rastlinného pôvodu

- zeleninu a ovocie, korene, listy, semená, šupky, dužinu atď. 

- nadrobno podrvené škrupiny od vajíčok (nie celé vajíčka), morské riasy

- vyluhované čaje, čajové vrecúška (pozor, niektoré sú plastové a tiež môžu mať kovové spinky, ktoré môžete odstrániť) káva, papierové filtre

- kôstky, zrná, šupky z orechov

- huby

- zvyšky izbových rastlín

- uhlíkatý materiál: recyklovaný papier v podobe nebieleného kartónu s minimálnou potlačou, kotúčiky z toaleťákov, utierok a obaly z vajíčok, noviny v minimálnom množstve, lístie, drevené hobliny, peletky, piliny, drevná štiepka, seno, slama, či kokosový substrát.


Čo nepatrí do kompostéru?


- citrusy, ich kôra alebo šťava (majú nižšie pH – v malom množstve môžu byť, pri väčšom množstve treba pridať zásaditý materiál, inak pôdu výsledným kompostom okyslujeme)

- mäso, tuky, kosti alebo oleje

- zvyšky jedál (cestoviny, koláče, omáčky..)

- prach z vysávača

- plasty a papier potiahnutý plastom – noviny, časopisy

- nálepky z potravín (napríklad z jablka)

- pečivo či mliečne výrobky 

- chemicky ošetrené výrobky z dreva

- choré alebo zamorené rastliny 


Pri spracovaní tohto článku som sa dozvedela veľa nového, kedže aj ja som začiatočník v kompostovaní. Verím, že aj ty! Dnes ťa vyzývam uvedomiť si množstvo odpadu z kuchyne, ktoré by si mohol skompostovať. Poď myslieť ekoisticky!

-M



13 views0 comments

Comments


bottom of page