top of page
  • Writer's pictureMiška Serdelová

#myslimekoisticky - Doprava a jej dopad na prírodu

Naša výzva pokračuje ďalej a my sa snažíme chytať viacerých zaujímavých tém, pri ktorých by sme sa vedeli správať o niečo uvedomelejšie ako doteraz. Jednou z takýchto tém je doprava. Ľudia sa vždy premiestňovali z miesta na miesto. Zaujímal si sa niekedy o to, aký dopad má napríklad cestovanie autom, autobusom, vlakom či lietadlom? Niesom síce žiaden odborník, no aj tak by som ti chcela ukázať pár faktov, ktoré si možno o doprave nevedel.


"Na dopravu sa spotrebuje 1/3 všetkej konečnej energie v EÚ. Väčšina tejto energie pochádza z ropy. Znamená to, že doprava je zodpovedná za veľký podiel emisií skleníkových plynov EÚ a zásadným spôsobom prispieva k zmene klímy."


Letecká doprava


Patrí medzi najrýchlejšie druhy prepráv hlavne osôb, ale aj tovarov a štatisticky k najbezpečnejšej doprave. V porovnaní spotreby energie na osobu s inými druhmi dopravy je najväčší spotrebiteľ energie zo všetkých druhov. Z hľadiska emisií sa letecká doprava vyznačuje obzvlášť vysokou produkciou oxidov dusíka, oxidu uhoľnatého, oxidu uhličitého, oxidu siričitého a NMVOC.


Hluk spôsobovaný leteckou dopravou je možno najznámejším zaťažením životného prostredia, minimálne pre tých, ktorý pod jeho vplyvom už niekedy trpeli. Psychické aj fyzické zdravie je úplne všeobecne zaťažené hlukom spôsobovaným leteckou dopravou.

Cestná doprava


Osobné autá sa zaraďujú medzi najväčších emitentov CO2, na celkových emisiách vytvorených v doprave sa podieľajú až so 60,7 percentami. Cestovanie autom sa však ľahko môže stať jedným z najekologickejších spôsobov dopravy - za predpokladu, aj jedným vozom cestuje viac ľudí.


Štatistiky ale žiaľbohu ukazujú, že v jednom aute cestuje v Európe priemerne 1,7 pasažiera. Tým pádom sa ostatné spôsoby prepravy, napríklad autobusová, ukazujú ako ekologickejšie alternatívy.


Čoraz viac sa spomínajú elektrické autá a ich dopad na životné prostredie. No ako to s nimi vlastne je? Sú ekologickejšie ako bežné autá?


"Len 1,5 percenta novo registrovaných áut je elektrických.

V debate o ekologickejšej doprave však nesmieme zabúdať na otázku, koľko skleníkových plynov vypustí automobil nielen počas premávky, alebo nakoľko znečisťuje životné prostredie jeho výroba a likvidácia. Faktom je, že výroba a likvidácia elektrických áut zaťažuje životné prostredie viac, ako je tomu u bežných áut. Úroveň emisií závisí od toho, akým spôsobom je vyrábaná elektrina, na ktorú jazdia. Vzhľadom na energetický mix v Európe sa elektrické vozidlá ukázali byť čistejšie ako autá so spaľovacím motorom na benzín. Ak sa v budúcnosti zvýši podiel elektriny z obnoviteľných zdrojov, tak budú elektromobily ešte ekologickejšie."


Autobusová doprava


Hoci nemusíme vždy chcieť ísť autobusom, hromadná doprava je zďaleka ekologickejším spôsobom cestovania, pretože v porovnaní s autom využíva menšie množstvo paliva na jedného cestujúceho. Navyše máš viac času pre seba, nemusíš šoférovať a ešte aj ušetríš nejaké €!


"Stále narastajúca individuálna automobilová doprava má alarmujúci vplyv na životné prostredie. Prispieť k ochrane prírody pritom môže každý, stačí len zmeniť zaužívané stereotypy."


Železničná doprava


V porovnaní s cestnou a leteckou dopravou je šetrnejšia k životnému prostrediu nižšou produkciou škodlivín a efektivitou prepravy veľkých objemov tovarov aj osôb na veľké vzdialenosti.

"Cestujúci, ktorí v roku 2019 uprednostnili prepravu vlakom namiesto automobilu, ušetrili až 690-tisíc ton oxidu uhličitého. Toto množstvo dokáže za 365 dní absorbovať rozloha Národného parku Veľká Fatra. Preto záleží na rozhodnutí každého jednotlivca. Pri dennom dochádzaní z Banskej Bystrice do Zvolena počas pracovného týždňa ušetríte až 19 kg CO2. Pri jednorazovej ceste z Bratislavy do Košíc je to takmer 40 kg oxidu uhličitého."

"Podľa európskych štatistík predstavuje pomer spotreby energie spotrebovanej v železničnej a cestnej doprave približne 1:6. Bolo zistené, že na vybudovanie diaľnice sa spotrebuje 3 až 4 krát viac energie a materiálu, než na vybudovanie kapacitne zodpovedajúcej železničnej trate."


Lodná doprava


Aj keď si to väčšina ľudí možno neuvedomuje, vodná doprava, konkrétne námorná prepravuje podstatnú časť tovarov po celom svete a tvorí až 90 % zahraničného obchodu EÚ.

"Štatistické zdroje tvrdia, že jedna motorová loď alebo čln za 1 mesiac vypustí do vody 100-200 litrov oleja. Obzvlášť katastrofické pre sladkovodné alebo morské ekosystémy sú havárie ropných tankerov. V súčasnosti sa ako palivo používa najmä ťažký olej, ktorého výhodou je cena, keďže sa jedná o odpadový produkt pochádzajúci z výroby benzínu a nafty rafinériami. Toto palivo však produkuje vyššie emisie škodlivých látok, čo sa prejavuje pri emisiách "


Cyklistická a pešia doprava


Myslím, že o tomto druhu dopravy veľa hovoriť netreba. Bicykel má oveľa menšie priestorové nároky v porovnaní s inými druhmi dopravy a zároveň pomáha riešiť  problémy s parkovaním. Bicykel ako dopravný prostriedok je finančne dostupný širokým vrstvám spoločnosti. Pešia doprava je ten najprirodzenejší spôsob dopravy. Navyše - bez emisií. Odoprieť si niekedy "pohodlnosť" a vyraziť niekam pešo alebo na bicykli má pozitívny vplyv pre planétu.


Určite poznáš moderátora Viktora Vinczeho, no vieš, že vytvoril svoj hashtag #naVinczeho? Ľudia ho používajú pri ceste MHD/vlakom, takto sa vytvorila komunita ľudí, ktorí si dokážu odoprieť osobné auto a využívajú služby autobusovej dopravy, ktorá je ekologickejšia od tej cestnej. Taktiež odporúčam sledovať jeho profil na instagrame. Venuje sa ekológií, recyklácií, emisiám a podobne.



Do práce na bycikli


"Odhodlaj sa zmeniť svoj pohľad na cestu do práce!“ Tak znie motto tohtoročnej celonárodnej kampane s názvom Do práce na bicykli. Obľúbená kampaň, ktorú vyhlasuje Ministerstvo dopravy a výstavby SR v spolupráci s občianskou cykloiniciatívou Banská Bystrica, odštartuje v máji svoj piaty ročník. Cieľom kampane je motivovať ľudí, aby nechali svoje auto doma a vybrali sa do práce na bicykli."


Niekedy stačí naozaj málo, aby sme sa dokázali správať uvedomelejšie k našej planéte. Stačí len niekedy nechať auto doma.


-M



11 views0 comments

Comments


bottom of page