top of page
  • Writer's pictureMiška Serdelová

#myslimekoisticky DIY - záclonové vrecká

Updated: May 5, 2020

Zerowaste životný štýl nie je o dokonalosti, je to o snahe robiť niečo lepšie ako doteraz, mať chuť zmeniť veci na ktoré sme zvyknutí na také, ktoré menej škodia a viac pomáhajú. Ak ma sleduješ dlhšie, možno si zachytil, že som pred nejakým časom vyrábala eko vrecká na zeleninu či ovocie. Čo podľa teba dokáže spôsobiť také jedno vlastne ušité vrecko?


" Podľa údajov Európskej komisie použije každý občan EÚ za rok priemerne 198 jednorazových plastových tašiek, čo predstavuje dennú spotrebu 1 tašky na domácnosť. Údaje o spotrebe sa medzi členskými štátmi výrazne líšia, pričom ročná spotreba ľahkých plastových tašiek na obyvateľa sa pohybuje v rozpätí od 4 tašiek v Dánsku a vo Fínsku až po 466 tašiek v Poľsku, Portugalsku a na Slovensku. Napríklad v slovenských predajniach reťazca Billa sa ročne spotrebuje 540-tisíc roliek vrecúšok, čo predstavuje okolo 108 miliónov vreciek." (klocher.sk)


Šialené čísla, však? Ešte šťastie, že vďaka #myslimekoisticky to chceme spoločne zmeniť! Ukážem ti, ako si môžeš jednoducho vyrobiť svoje vlastné vrecko, a nebudeš na to potrebovať nič špeciálne, navyše zrecykluješ možno už nepotrebný materiál a výroba ti zaberie pár minút.


Budeme potrebovať:

- starú záclonu, poprípade iný podobný materiál

- nožnice a krajčírsky meter, ale poslúži aj dlhé pravítko

- ihlu a niť alebo šijaci stroj

- šnúrku (môže to byť šnúrka z topánky, gumička, vlna, hocičo, čo nájdeš poslúži)

- chuť tvoriť



P O S T U P :


1. Zo záclony alebo iného, tebou zvoleného materiálu si vystrihni tvar obdĺžnika. Rozmer si môžeš určiť aký chceš, podľa toho, na čo budeš vrecko využívať. Ja som si zvolila rozmer vrecka cca 24x29cm, (pretože som našla zbytkový kus látky a chcela som ho využiť) takže som si vystrihla rozmer s dvojnásobnou dĺžkou, teda 26x61 cm (2cm + pre zašívanie okrajov).




2. TIP: Pre dlhšiu životnosť tvojho vrecka ti odporúčam každú stranu 2x (aspoň) 0,5 cm prehnúť a zašiť. Záclona (podľa typu hustosti očiek) sa rada pára, takto si môžeš byť istý, že cestou z obchodu nestratíš svoj nákup. Tento krok ale nie je povinný.


3. Vrchný a spodný kraj si znovu prelož po 1 - 2 cm a zaši (šírku si môžeš zvoliť podľa typu a hrúbky šnúrky). Tento priestor, ktorý vznikne bude slúžiť pre navlečenie šnúrky.



4. Obšitý obdĺžnik si prelož na polovicu tak, že obšité kraje budú vrchnou (tou peknou) stranou k sebe. Môžeš si pomôcť špendlíkami alebo štipcami, a strany si k sebe prichytiť. Obidve strany zaši po celej dĺžke okrem krajov priestoru ktorý sme si nechali pre šnúrku.




5. Zašité vrecko si obráť na druhú stranu, rohy vrecka si môžeš vytlačiť napr. ceruzkou. Teraz stačí už len navliecť šnúrku, a vrecko je pripravené na tvoj malý protest proti sáčkom v obchode, ktorým ušetríš desiatky až stovky plastových sáčkov, ktoré by si si inak musel pri nákupe vziať.



Vyskúšaj si ušiť vrecko aj ty, nestojí to veľa času ani námahy a je to skoro úplne zadarmo, kedže starú záclonu alebo inú látku máme doma všetci. Nemusíš byť zdatný na tvorivé veci, nemusíš vedieť šiť a tvoje vrecko nemusí byť dokonalé. Dôležité je ukázať svoju snahu o malú zmenu vo svete, ktorý to veľmi potrebuje.


Záclonové vrecko môžeš použiť na čokoľvek, ovocie či zeleninu, pečivo, ale skvelo poslúži aj pri praní v práčke. Ak bývaš v domácnosti s viacerými súrodencami či spolubývajúcimi, môžeš doň vložiť pre praním napríklad všetky svoje ponožky, a tak budeš vždy vedieť ktoré sú tvoje. Používam ho aj ako vrecko na pranie pre moje bavlnené odličovacie tampóniky. Je na tebe, ako svoje vrecko využiješ ty.


Ak sa rozhodneš skúsiť to so mnou, nezabudni ma označiť a pridať hashtag #myslimekoisticky. Veľmi a teším na tvoj výtvor!


- M



60 views0 comments

Comments


bottom of page